Over ons

Betrokken Bedrijfseconoom

foto-johan-luijendijkJohan Luijendijk (1967) is de drijvende kracht achter het burgerinitiatief om het basisinkomen in 2018 in te voeren. Al meer dan 10 jaar is hij een groot voorstander van deze eenvoudige, bevrijdende en activerende vorm van sociale zekerheid.

Johan heeft zelf in de WAO gezeten en is daarna zelfstandig ondernemer geworden. Hij stimuleert mensen nu om ondernemend de uitkering uit te gaan. Daarnaast ondersteunt hij de kleine ondernemer bij boekhouding en belastingen. Van binnenuit kent hij de complexiteit van sociale zekerheid en belastingen. Hij is ervan overtuigd geraakt dat uitkeringen mensen te vaak klein en gevangen houden. Het kan zoveel eenvoudiger zodat veel meer mensen kunnen meedoen.

Hij is in 2008 aan het rekenen geslagen met het basisinkomen en heeft dit met Gerrit Zalm en het CPB besproken; het basisinkomen is inderdaad nu al betaalbaar.

In 2015 heeft hij de rekenexercitie nog een keer gedaan met cijfers uit 2013. De resultaten zijn op deze site te vinden. Met dit burgerinitiatief wil Johan het gesprek over het basisinkomen graag een flinke slinger geven en het groeiende draagvlak voor het basisinkomen zichtbaar maken.

Johan is actief geweest in de politiek voor SP en GroenLinks. Dit burgerinitiatief staat los van welke politieke partij dan ook. Het goede nieuws is namelijk dat er binnen alle partijen, van links tot rechts, voorstanders te vinden zijn van het basisinkomen.

Duurzame Durfdoener

pieterPieter Parmentier (1951)
Een betere wereld voor onze kleindochter (en haar generatie) is wat mij motiveert om iedere dag met volle kracht door te gaan. Bijvoorbeeld met gastlessen op basisscholen, conferenties over duurzaam ondernemen, bevorderen van kennisuitwisseling, fair trade, enz.

Het basisinkomen kan onze samenleving rechtvaardiger en menswaardiger maken en biedt kansen voor werklozen, vrijwilligers, mantelzorgers en anderen om te doen waar ze goed in zijn en wat voldoening schenkt.

Verbinder van mensen en ideeën!

michael225x300pxVrijheid en rechtvaardigheid zijn thema’s die mij al lang bezig houden en boeien. Als ondernemer creëer ik mijn eigen vrijheid en als advocaat zet ik mij in voor rechtvaardigheid. Mijn passie is om mensen en ideeën met elkaar te verbinden.

In de praktijk zijn veel mensen druk met het bij elkaar sprokkelen van hun dagelijks brood. Mensen met een uitkering (bijstand of WW) worden door alle regels (geboden en verboden) onverschillig en verliezen hun creativiteit en energie. Door een basisinkomen hoeven mensen zich niet meer bezig te houden met geld verdienen of kunnen zij uit hun uitkeringsgevangenis ontsnappen en kunnen zij vanuit vrijheid die dingen gaan doen die bij ze passen. Doen waar hun passie en talent ligt. Het gevolg is dat mensen en dus de maatschappij vitaler, creatiever en gezonder wordt.

Mede via St. Basisinkomen 2018 wil ik bijdragen aan meer vrijheid en rechtvaardigheid in de wereld.

Michael Amende

Ondernemer, advocaat, mediator en trainer