Reacties

Een basisinkomen t.b.v. een menswaardiger en rechtvaardiger samenleving.

Is daar geen geld voor?
Dus wel miljarden om banken te redden en honderden miljoenen aan mislukte IT projecten bij de overheid en nog eens miljarden om een heel uitkeringen- en controlecircus in stand te houden, maar niet voor een basisinkomen?

Worden mensen daar lui van?
Dus de helft van de Nederlandse bevolking die vrijwilligerswerk en mantelzorg doet zonder betaling, die blijft straks in bed liggen? En die gezondheidswerkers die voltijd werken, maar deeltijd betaald krijgen, die worden lui door het basisinkomen?

Het is nu zo dat ouders stoppen met werken omdat ze de kinderopvang niet kunnen betalen. En zo kan ik nog wel even doorgaan.
Uit pilotprojecten die wereldwijd zijn gedaan, blijkt bovendien dat mensen die een basisinkomen krijgen juist gestimuleerd worden om zichzelf te ontplooien.

Kopen jongeren daar bier van?
Dus die jongeren die geen werk kunnen vinden die steken hun basisinkomen in drank? Hoe zit dat overigens met al die banenplannen van de overheid? Zou het ook kunnen wezen dat werklozen niet lui zijn maar gewoon geen baan kunnen vinden en dat sommigen in de criminaliteit terecht komen omdat ze bezwaar hebben tegen een maatschappij waar iemand met een gewone kantoorbaan of in de geldhandel een miljoen verdient of meer, terwijl anderen legaal niet aan geld kunnen komen? En wat te denken van studenten die zich diep in de schulden steken terwijl ze maar moeten afwachten of ze straks een baan vinden. In Europa zijn 3,6 miljoen jongeren werkloos!

Hebben we een sociale samenleving?
We hebben allerlei soorten uitkeringen en vangnetten en vergeleken met het grootste deel van de wereldbevolking een welvarend leven. Maar welvaart is niet hetzelfde als welzijn en er is veel wantrouwen. Zolang we denken dat je iemand in een gesprekje van drie kwartier kunt beoordelen op zijn of haar inzetbaarheid voor een baan en recht op een uitkering en zolang we het acceptabel vinden dat een inspecteur tandenborstels komt tellen bij uitkeringstrekkers (opdat ze niet onrechtmatig voordeel hebben van hun samenleven), moeten we maar gewoon doorgaan met die samenleving waarvan de beterbedeelden denken dat het niet beter kan.

Iedereen een betaalde baan is nooit haalbaar gebleken, dus laten we niet doen alsof dat binnenkort gaat lukken. Anderzijds is er heel veel mooi, zinvol en bevredigend werk wat we nu geen werk noemen omdat je er niets mee verdient. Denk bijvoorbeeld aan mantelzorg, huishouden en het opvoeden van kinderen.

Het basisinkomen kan een bijdrage leveren aan een samenleving waarin iedereen een financiële basis heeft om zichzelf op te ontplooien. Daar kan toch niemand tegen zijn.

Pieter Parmentier

Wij, wij mogen ZIJN

Automatisering -Verandering
Werkeloosheid – Vrije tijd
Basisinkomen – Vrijheid

Gekneed vanaf je geboorte
Gekneed door onze overheid
Gekneed om te gehoorzamen
Gekneed ben je jezelf kwijt

Jezelf wat is dat ?, vind je jezelf nog wel ?
Jezelf, waar bleef jij dan in dit spel
Jezelf, mocht jij jezelf wel zijn
Jezelf, of was jezelf zijn schijn

Verandering automatisering
Verandering op ons pad , niet gering
Verandering, van werk naar vrije tijd
Verandering, ook voor jou eigenheid

Vrije tijd, wat moet je er mee
Vrije tijd, je moet niets gedwee
Vrije tijd, hoe gaan we er mee om
Vrije tijd, het lijkt opeens zo krom

Vrijheid, in vrijheid iets voor elkaar betekenen
Vrijheid, in vrijheid op elkaar kunnen rekenen
Vrijheid, hoe ga je met die vrijheid om
Vrijheid, we weten het niet meer, is dat niet krom !.

Basisinkomen, het lost alles op
Werkeloosheid, de wereld staat niet op z`n kop
Automatisering, laat die maar komen

En wij, wij mogen ZIJN, waar we vroeger
alleen van konden dromen………………….

Annie Nendels

FB_Peter_Carels

Wat zou je doen met een basisinkomen ?

Een inspirerende vraag: wat zou je doen met een basisinkomen? Zijn er al veel mensen hiernaar gevraagd?

Met een basisinkomen ga ik ontzettend veel dingen doen:
1. Mijn kostje bij elkaar scharrelen met wat job hoppen via uitzendbureaus, want ik moet wel wat bijverdienen. Mijn idee van basisinkomen is niet teveel krijgen, zodat ik wel gestimuleerd wordt te blijven werken. 1000 euro basisinkomen bv. De rest scharrel ik wel bijeen met hier en daar werken. Voordeel lijkt me dat werkgevers ook  fatsoenlijker met flexwerkers zullen omgaan, want een flexwerker kan makkelijker weggaan bij een werkgever als het niet bevalt.

2. vrijwilligerswerk. kan per jaar een bedrag belastingvrij aan vrijwilligerswerk houden, ook weer meegenomen. Er is heel veel en divers vrijwilligerswerk, ik kan  veel verschillende dingen doen en leren. En als het niet bevalt weer makkelijker weggaan en iets anders vinden.

3. meer tijd kunnen nemen voor mezelf om rust en balans te behouden

4. zelf dingen proberen te ondernemen, bv dj zijn, boek schrijven

5. meer tijd om te demonstreren tegen misstanden (doe ik al bv met FNV) en inzetten voor veranderingen

6. ik kan mensen helpen (ouders, vrienden, buren, vreemden)

7. ik heb al ervaren dat als je de deur uitgaat en van alles doet, telkens weer van alles op je pad komt. Inspirerend is dat.

8. leven in mijn eigen tempo en ritme.

9. het mens zijn vollediger kunnen leven (en niet alleen maar als schakeltje in een economisch proces): creativiteit, leven in vertrouwen met het onbekende, leren, ontmoeten.

10. reizen / werken in het buitenland

Je leest het, een basisinkomen is voor mij enorm bevrijdend, inspirerend en menselijk, en biedt enorm veel mogelijkheden.

Emilia Jonker